Párolás gyerekeknek és babáknak

Első párolt falatok babáknak

Eljött az idő, hogy a picinek egy kis változatosságot hozzunk az étrendjébe! A szilárd ételek bevezetése izgi kaland lehet, és a párolás egy frankó módja a kezdésnek. Ínycsiklandó falatok mindehol, tele ízzel meg vitaminnal — hurrá!

Miért jó a párolás?

A párolás varázslatos: a zöldségek meg a gyümölcsök olyan szép színesek maradnak, mint mikor frissen szedtük őket, meg tele lesznek energiával. A kicsik nyelvét könnyen elcsavarhatjuk így – finom és könnyű falatok garantálják a mosolygós pocakot.

Első zöldségek és gyümölcsök

Szóval, miből is készítsük az első párolt finomságokat? Na, itt van pár tipp. Igyekezzünk könnyen fogyasztható alapanyagokat választani.

Zöldség/Gyümölcs Indulási idő Párolási idő (perc)
Édesburgonya 6 hónaposan 15
Sárgarépa 6 hónaposan 10
Brokkoli 8 hónaposan 7
Cukkini 6 hónaposan 5
Almák 6 hónaposan 10

Ezek az ételek nemcsak finomak, hanem egyenesen csodálatosak is a kicsi fejlődéséhez.

És hogy hol is pattintjuk össze a párolt ételeket? Szuper, hogy van választék, például elektromos párolók vagy bambusz párolók. Lényegében csak figyeljünk a használati utasításokra, aztán mehet a móka!

A párolás nemcsak ízletes, hanem gyors is, igazi megmentő a kapkodós napokon.

Javasoljuk, hogy keresgéljünk recepteket, hogy a pici gasztronómiai kalandjait feldobjuk mindenféle színes, finom fogásokkal.

Párolt bébiétel házilag

Otthon főzni a kisbabának? Remek ötlet! Friss, tele van vitaminokkal, és nem igényel mesterséges adalékokat. A párolással megmarad a zöldségek és gyümölcsök finom íze és tápértéke, ráadásul a hozzátáplálás is változatos. Lássuk, hogyan készül ez otthon könnyedén!

Alapanyagok

Az alapanyagokat könnyű beszerezni, szinte minden zöldségesnél vagy boltban megtalálod. Íme egy kis táblázat, ami a népszerű zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazza:

Alapanyag Tápanyagok Készítési idő (perc)
Sárgarépa A-vitamin, K-vitamin, rost 10
Brokkoli C-vitamin, K-vitamin, vas 8
Édesburgonya B-vitaminok, C-vitamin, rost 15
Alma C-vitamin, rost, antioxidánsok 5
Körte C-vitamin, A-vitamin, rost 5

Elkészítési lépések

  1. Előkészítés: Dobjuk víz alá a kiválasztott zöldségeket, hámozzuk meg, majd kockázzuk őket egyenletes darabokra, hogy szépen megfőjenek.
  2. Párolás: Az előkészített zöldségeket a pároló kosárkába helyezd. A víz legyen alatta, de ne érje el az alapanyagokat. Időzítőt beállít, és mehet a móka.
  3. Turmixolás: Ha a zöldségek elkészültek, jöhet a turmix. Mixerbe velük, és addig pörgessük, amíg szép sima nem lesz. Kis víz segíthet, ha túl sűrű.
  4. Tálalás: Az elkészült pürét azonnal is adhatjuk a picinek, vagy mehet a hűtőbe.

Ez a házilag készült párolt bébiétel nyerő választás, ha szeretnéd, hogy a picur egészséges és finom ételekkel nőjön fel. Az otthoni főzőcskézés gyors és pénztárcabarát. Ha kérdésed van a párolás menetéről vagy a párolók beszerzéséről, dobj egy pillantást a vásárlási útmutató oldalunkra.

Allergénmentes párolt hozzátáplálás

Az allergénmentes bébiételek készítése óriási lépés a picik egészséges fejlődéséhez. Mivel sok gyerek érzékeny egyes ételekre, érdemes olyan párolt kajcsikat kreálnunk, amik nem csak egészségesek, de finomak is. A párolás tuti módszer a tápanyagok benntartására – így, a kis lurkóknak kimondottan tiptop.

Milyen alapanyagok a legcsúcsabbak?

Itt van pár szuper alapanyag, amiket bátran használhatunk a párolt babaételekhez:

Zöldség Állapot Allergénmentesség
Káposzta Friss Magas
Sárgarépa Friss Magas
Cukkini Friss Magas
Édesburgonya Friss Magas
Brokkoli Friss Magas

Ezek a zöldségek tökéletesek pépesítéshez, így párolás után fickándozhatunk egy kis baba lakomát.

Egyszerű párolt recept ötletek

Néhány tuti recept, amitől minden baba elégedett lesz, és az anyukák is megnyugodhatnak:

  1. Párolt sárgarépa
    Hozzávalók: Sárgarépa
    Elkészítés: 10-15 perc párolás, amíg jó puha lesz, aztán törd meg pépesre.
  2. Káposzta és cukkini keveréke
    Hozzávalók: Káposzta, cukkini
    Elkészítés: Együtt pároljuk 10 percig, aztán megtörjük. Adjunk egy kis vizet, ha könnyebb pépesítést szeretnénk.
  3. Édesburgonya püré
    Hozzávalók: Édesburgonya
    Elkészítés: Párolgatjuk 15 percig, aztán nyomkodjuk pépesre ízlés szerint.

Fontos tudnivalók

Miközben az allergénmentes párolt bébiételeket készítjük, itt van pár dolog, amit nem szabad elfelejtenünk:

  • Csak friss, bio alapanyagokat használjunk.
  • Mossuk meg nagyon alaposan az összetevőket, hogy ne maradjon rajtuk piszok.
  • Vigyázzunk a párolás hőmérsékletével, hogy megmaradjanak az ízek.

Egyszerű 5 perces párolt receptek

Összeszedtünk pár olyan receptet, amikkel 5 perc alatt összedobhatsz valami fincsit és táplálót a kicsiknek. A legjobb? Komolyan mondom, ezek kábé annyira bonyolultak, mint a papucs felvétele!

1. Párolt répa

Hozzávalók Mennyiség
Répa 2 db közepes
Víz 1 csésze

Elkészítés:

  1. A répákat hámozd meg, és aprítsd fel.
  2. Dobd a párolóra, öntsd rá a vizet, és várj 5 percet.

2. Párolt brokkoli

Hozzávalók Mennyiség
Brokkoli 1 kisebb fej
Víz 1 csésze

Elkészítés:

  1. Törd a brokkolit falangokra.
  2. Tedd a párolóba, önts rá vizet, és hagyd ott 5 percig.

3. Párolt alma

Hozzávalók Mennyiség
Alma 2 db
Víz 1 csésze

Elkészítés:

  1. Az almákat hámozd meg, majd vágd fel kisebb kockákra.
  2. Helyezd a párolóra, adj hozzá vizet, és párolod 5 percet.

4. Párolt cukkini

Hozzávalók Mennyiség
Cukkini 1 db
Víz 1 csésze

Elkészítés:

  1. A cukkinit szeleteld fel vékonyra.
  2. Tedd a párolóra, öntsd rá a vizet, és hagyd békén 5 percre.

5. Párolt burgonya

Hozzávalók Mennyiség
Burgonya 1 db közepes
Víz 1 csésze

Elkészítés:

  1. A burgonyát hámozd meg, és kockázd fel.
  2. Tedd a párolóra, és párold 5 percig, amíg megpuhul.

Na, ezekkel a receptekkel a kicsik jól el lesznek kényeztetve, és közben még te is kíméled magad a bonyolult főzőcskézéstől. Ha érdekel, hogy a párolás miben segít, kattints az egészségügyi hatások oldalunkra!

Hogyan hozhatjuk ki a legjobbat a bébiételek ízéből?

Ha bébiételt készítünk, nem csak az a célunk, hogy az egészséges legyen, hanem az is, hogy a kis ínyencek is élvezzék. Íme pár praktikus tipp, hogyan tehetjük tápláló és ínycsiklandóvá az ételeket kicsik számára.

1. Válasszunk mindig friss alapanyagokat!

Amikor főzünk, hasznos a legfrissebb zöldségeket és gyümölcsöket választani. Ezek nem csupán finomabbak, hanem jobban fel is dobják a tápanyagokat az ételeinkbe. Gondoljunk csak bele, milyen édes egy ropogós sárgarépa vagy egy friss brokkoli!

Alapanyag Tápanyagtartalom (100 g)
Sárgarépa 41 kcal, 0,9 g fehérje
Brokkoli 34 kcal, 2,8 g fehérje
Krumpli 77 kcal, 2 g fehérje

2. Párolás: a titkos fegyver

A párolás trükkje az, hogy az ízeket és tápanyagokat épségben hagyja. Néha persze elfelejtjük ellenőrizni a párolót, és az a fránya zöldség pépesre fő. De ha figyelünk, észrevétlenül is ízletes csodát varázsolhatunk.

3. Kicsi fűszer, nagy hatás

A gyerekek ízlésvilága még formálódik, de egy kis bazsalikom vagy oregánó csodákra képes. Csak óvatosan adagoljuk őket, és csodáljuk meg, hogyan cserélheti ki a sót egy kis természetes ízesítés.

4. Az állag szépsége

Ha simává kell varázsolnunk az ételt, a turmixgép a legjobb barátunk. A párolt zöldségek és gyümölcsök így könnyen fogyasztható állagúvá válnak. Pároló + turmixgép = a bébiétel világbajnok párosa!

5. Tálalás, ami vonzza a szemeket

A tálalás fontosabb, mint gondolnánk. Egy színes étel mókásan tálalva könnyebben kelt étvágyat a gyerekekben. Próbáljunk kreatívak lenni – a színek és formák előhívhatják a kíváncsiságukat.

A legfontosabb az, hogy megőrizzük a frissességet, miközben ügyesen játszunk a főzési technikákkal.

Multifunkciós babaétel készítő gépek

Mi aztán jól tudjuk, milyen hasznos lehet egy multifunkciós babaétel készítő gép azoknak, akik szeretnék, hogy a bébiétel gyártás ne legyen bonyolultabb, mint egy lego összerakása. Ezek a konyhai eszközök nemcsak simán párolnak, de még turmixolnak is, sőt olykor-olykor főznek és melegítenek is. Mutatjuk is, mire érdemes odafigyelni, amikor eljön az idő, hogy beléjük ruházzunk.

Funkciók és előnyök

Ezek a multifunkciós gépek igazi kis mindenesek, amikkel ony plafonra tud kerülni az egész ételkészítés. Itt egy kis táblázat, hogy fogod könnyebben átlátni a dolgokat:

Funkció Leírás
Párolás Megőrzi az ételek fincsi tápanyagait és ízét. Pont ideális hozzá a piciknek.
Turmixolás Frankón pépesített ételek, melyek megkönnyítik az aprók kiegészítő étkezését.
Főzés A különféle ételek készítésének szabadsága az aprónép változatos étrendjéhez.
Melegítés Na ez a gyorsan fűtött étel, ha már rárakodtál valamire.

Vásárlási szempontok

Amikor nekiállsz díszíteni a csemete etetési eszköztárát, érdemes meggondolni pár dolgot. Ezekkel garantáltan nem lövöd meg az ikszet:

  1. Kapacitás: Mennyi kajának szánják egyszerre?
  2. Könnyű használat: Két bal kézzel, csípőre tett kézzel mennyire megy a kezelés?
  3. Tisztítás: Mosogatógép barát vagy sem?
  4. Mennyire zajos: Az ébresztőre jelentős hatást gyakorló faktor lehet.

A szerzőről

Shopping Cart